CNC Abkant pres, sac metal hammaddeyi bükerek istenen forma getiren bir saç şekillendirme tezgahıdır. Daha ilkel olan türü caka olarak adlandırılır. Abkant büküm tezgahları ile sac metal, iki kalıp arasında basılarak şekil alır. Altta bulunan büyük kalıp dişi kalıptır, üstteki ise erkek kalıptır. Farklı tonajlarda ve genişliklerde modelleri vardır. Üst kalıp, alt kalıp, hidrolik eksenleri, CNC kontrol ünitesi gibi bölümlerden oluşur. Üst kalıbın dişi kalıba hidrolik kuvvetle baskı uygulaması ile sacı arada sıkıştırarak farklı açılarda bükmeyi sağlar. Dişi kalıp “V” şeklindedir. Üst kalıp yani erkek kalıpta aynı şekilde “V” şeklindedir.

Gelişen teknolojiyle birlikte bilgisayarın makineler üzerindeki kontrolü hızla artmaktadır. Abkant tezgâhlarında yapılan işlerin daha kaliteli, daha hızlı ve daha kolay bir şekilde yapılabilmesi, üretimin kalitesini ve rekabet gücünü arttırmaktadır. Bu da abkant bükme makinesinin bilgisayar kontrollü olmasıyla mümkündür.

Abkant presler, sac metale hidrolik basınçla kuvvet uygular. Malzeme türü, malzeme kalınlığı, uygulanacak basınç gibi bilgiler CNC kontrol panelinden cihaza girilir. Bu bilgiler verildikten sonra animasyon elde edilir ve bükme işlemi sonrası ortaya çıkacak olan ürün görülmüş olur. Bir hatayla karşılaşılması halinde gerekli değişiklikler yapılarak istenen ürünün üretilmesi sağlanır. CNC kontrollü abkantlardaki önemli diğer bir özellik ise arka dayamanın hareket ettirilebilmesidir. İleri, geri, aşağı ve yukarı sayesinde daha hassas üretimle istenen form sac metale verilebilir. Bu da cnc’nin abkanta kazandırdığı kolaylıklardandır.

Bu tezgahların kullanımı esnasında operatörün dikkatli olması ilk önceliktir. Elsıkışması,boyun sıkışması gibi tehlikelere karşı tezgahı sadece eğitimli personel kullanmalıdır.

CNC ABKANT TEZGAHININ AVANTAJLARI

– Birden fazla bükümü ard arda yapılabilir.
– Ölçüleri makine kontrol paneline girilebilir.
– Dayama ayarlarının otomatik ve hızlı bir şekilde yapılabilir.
– Büküm hızı ayarlanabilir.
– Daha kullanışlı ve emniyetli olması.
– Büküm sırasının, büküm ölçülerinin ve diğer ayarların bir dosyada tutularak hafızada saklanabilmesi.
– Makinede bulunan kontrol sistemine ve büküm yapılacak parçalara göre dosya sisteminin yapılması.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir